STAC Bloggen

Bloggen om våra elitidrottare.  

På STAC Bloggen släpper vi återkommande nyheter med lite mera bakgrund kring de prestationer och de resultat våra elitidrottare gör varje vecka i ett oändligt antal olika idrotter. Framför allt refererar vi kring de som är s.k. STAC Elitfondare, deras träningsinsatser, uppoffringar och inte minst resultat och karriärer!


DEN 31 JULI 2011


Vår STAC Elitfond-adept Viktor Elvung Nillson FIF Gnistan vann lekande lätt P17 finalen på 200 m vid DN Galan Youth nu i helgen. Med tiden 22.53 sänkte han dessutom sitt personliga rekord med 12 hundradelar, vilket är helt otroligt med tanke på att vi tvingats vila Viktor från all sprintträning i över tre veckor pga av en lätt känning baksida lår.För att ni skall förstå hur bra tiden är kan jag nämna att segraren i P19 finalen hade 22.55.
Vi gratulerar Viktor och ser fram emot nästa mål, nämligen JSM i Vellinge. Där planerar Viktor minst en medalj av ädel valör, dessutom står platser till Ungdomsfinnkampen på spel. Årets huvudtävling för Viktor mao. Fram till dess kommer vi sannolikt att kunna träna normalt, vilket nog kan borga för ytterligare storputsningar...

Upplagd av admin kl. 20:38  4 Kommentarer
Etiketter:Klienter

DEN 28 JULI 2011


Nervositeten inför STAC Fystest ishockey för Kristianstad IK på måndag i nästa vecka, sprider sig. Jens Svensson Kapten i KIK skriver av sig lite på KIK Bloggen. Jag tror nog de flesta gjort tydliga framsteg för sin egen skull, inte vår ;-).

Upplagd av admin kl. 21:29  3 Kommentarer
Etiketter:STAC Fystest Ishockey

DEN 26 JULI 2011


Vår STAC Elitfond-adept Angelica Bengtsson dominerade stort på Junior EM i Tallin. Hon slog alla rekord man kunde slå i en och samma tävling.
 • resten av fältet lämnade in på 4.20 meter
 • Angelica tog sedan 4.42, vilket var nytt JEM rekord
 • 4.52, vilket var nytt svenskt utomhusrekord
 • 4.57 vilket var nytt juniorvärldsrekord utomhus
 • hon vann med 37 cm före tvåan!

Angelica signerar "wall of Fame and Results" på STAC efter sin
succé i Globen februari 2011

Kombinationen ruggig talang, lager på lager av uppbyggnadsträning, år efter år av stegrad gymnastikträning och sedan oktober 2010 i kombination med funktionell styrke- och powerträning för stavhopp (på STAC), har tillsammans med Angelicas intelligens och naturliga suktande efter högre och högre höjder skapat grogrunden för en lång och hög karriär. Hatten av för alla ni som hjälpt till, ni har gjort mycket rätt!

Ni som minns, vet att Angelica Bengtsson chockade världen redan på Globengalan i februari, då blev det hela 4.63 och en andraplats bland seniorerna, så detta är inte ett nytt pers, bara ruggigt bra, ruggigt starkt, ruggigt uthålligt, igen! Precis som Angelica säger, kommer hon sannolikt att ta sig en bra bit in på 4.60-talet och kanske passera 4.70 redan i år. 

Efter ännu ett vinterhalvår med uppbyggnadsträning, bl.a. specialanpassad styrke- och powerträning på STAC, för Angelica, för stavhopp, för att kunna anlöpa snabbare, böja styvarestavar, hållandes allt längre upp på staven. Vi har lyckats ganska bra hittills, men glöm inte att det är Angelica som hoppar, det är Angelica som tränar, vi serverar recept och modifierar dessa allt eftersom resultaten och förändringarna sker...

Upplagd av admin kl. 22:05  3 Kommentarer
Etiketter:Klienter

DEN 10 JULI 2011


Vi tog gemensamt det säkra före det osäkra och lämnade återbud till dagens 200 m för Viktor Elvung Nilsson. Anledningarna var tre;
 • Vänster baksida lår har inte hunnit att återhämta sig fullt efter lördagens två 100 m lopp (personligt rekord med 32/100), det är dessutom samma baksida som tidigare tagit längre tid på sig att återhämta sig från maxarbeten.
 • Viktor känner sig nöjd med gårdagens framgångar på 100 m och hade fått det svar han ville. 95 % inställningar skall inte springa är min övertygelse!
 • Vi känner inte för att chansa det minsta, det är mycket kvar av säsongen och långtidsplaneringen behövde bara en officiell eltid, ett s.k. lasermätt kvitto, på att han verkligen är så mycket snabbare på 100 m som vi anat.
Redan på tisdag beräknar vi att köra igång med fortsatt trimning och skapande av bättre uthållighet för att kunna köra två lopp per dag, två dagar i rad. Vi har inte bråttom, Viktor fyller bara 17 år detta år... Det är dock viktigt att vara så här långt framme så här tidigt för att orka igenom alla kommande lågsäsonger av komplex hypertrofi-, max-, power- och speedträning.

Upplagd av admin kl. 13:34  2 Kommentarer
Etiketter:Klienter

DEN 9 JULI 2011


En stabil och bra insats Av Tina Runesson FIF Gnistan. 6:a på 5.57 i längdhopp på Världsungdomsspelen, dvs. formen är på god väg uppåt! Tina kan nu hoppa utan att behöva tänka på en krånglande höft, vilken besvärat henne i två år. Det kan bli riktigt kul om någon månad eller två...
Imorgon är det försök och final på 200m och jag blir inte förvånad om Tina lyckas ta sig vidare till final även där :)
Upplagd av admin kl. 15:43  0 Kommentarer
Etiketter:Klienter

DEN 9 JULI 2011


Vår adept Viktor Elvung Nilsson blev 4:a i 100 m finalen på världsungdomsspelen i Göteborg alldeles nyss. Bara 4/100 från silvermedaljen och en ruggigt bra insats av Viktor som om en 3-4 lopp kommer att sticka under 11.00. Guldet gick solklart till Jonathan Wulff Hammarby IF på 10.98.
Viktor hälsar följande via SMS "Imorgon skall det gå RUGGIGT snabbt!" . Dvs. i morgondagens final på 200 m.

Vilket utvecklingsbesked av Viktor och vilket gott betyg åt vår periodisering av Viktors höst-, vinter- och vårträning! Till JSM i augusti blir det tajt mellan två kämpar på 10.90-talet på 100 m men på 200 tror jag Viktor blir för svår för Mr Wulff...

Upplagd av admin kl. 14:20  0 Kommentarer
Etiketter:Klienter

DEN 8 JULI 2011


P17 100 meter final, F19 längd final på lördag och P17 200 m final på söndag, kunde inte vara mera spännande! STAC Elitfond-sponsrade Viktor Elvung-Nilsson (Joakim Dettners klient) FIF Gnistan och Tina Runesson FIF Gnistan (Anna Dettners klient) gör årsdebut i större sammanhang på Världsungdomsspelen i Göteborg. Läs mer om starttiderna för försök och final här http://vuspelen.web.surftown.se/Tidsprog11.pdf


Viktor Elvung Nilsson från Serietävling i Karlshamn tidigare i år, där han vann enkelt och presterade en handtryckt tid strax över 22.5 på 200 m.

Efter småtävlingar med ruggiga tid-indikationer en bra bit under 11 blankt på 100 meter och nedåt 22.5 på 200 meter, skall det bli riktigt intressant att följa helgens tävlingar. Tyvärr kan jag inte själv vara på plats och se Viktor utveckla vansinigt mera watt per steg än innan, utmana sina egna personliga rekord och övriga P17-eliten i Sverige och övriga nationer som är på plats.

Tina Runesson FIF Gnistan har två år av skadeelände bakom sig, men sedan Anna Dettner hjälpt henne med både behandling, screening, korrektiv träning för de uppenbara luckor som fanns i en övrigt ganska bra fysik, har det sakta men säkert gått allt bättre och läääängre. Besvärsfri och tillbaka till sin tidigare bästanivå kring 5.60 m var hon för ett par veckor sedan. Det blir spräckt 6.00 barriär redan innan JSM för Tina, hon har så mycket mer fysik än så...

Innan Viktor påbörjade sin satsning på STAC våren 2010 med undertecknad som styrke- och powercoach var hans pers på 100 m 11.51 sek och på 200 m 23.01 sek, riktigt hyfsat för en 15 åring! Viktor vägde 74.5 kg och hade en usel start och en ännu sämre acceleration. Det som redan var bra och ännu mer lovande var hans speeförmåga och löpteknik efter accelerationsfasen.

Nu väger Viktor 80.1 kg, dvs. vi har via en unik och personligt anpassad periodiseringsplan ökat motorvolymen/massan en hel del (5.5 kg på 6 månader), trimmat denna till max (3 månader) och slutligen sytt ihop allt samman till en klart snabbare startsnabbhet/reaktionsstyrka (2 månader), betydligt bättrre 10 m tid (sänkt med >10/100), ruggigt mkt bättre 30 m (sänkt med >20/100) tid samt handtryckta tider på de fulla distanserna som är mellan 50-81 hundradelar snabbare än pers.

Så här såg det ut när Viktor sprang 200 m i Öresundsspelen för en vecka sedan http://www.facebook.com/pages/FIF-Gnistan-Friidrott/207566655929426

Imorgon ryker alla gamla pers all världens väg, nuvarande sverigeettan (Wulff) får sig en riktig tankeställare och friidrottssverige får ännu en gång upp ögonen för framtidens sprintplantskola och kompetenscenter för byggandet av extrem fysik för extrema idrottsresultat i samklang med belastningstålighet och hälsoutveckling, oavsett idott.


Upplagd av admin kl. 1:54  3 Kommentarer
Etiketter:Klienter

DEN 6 JULI 2011


Idag coachade undertecknad en riktig Tiger. Jennie Johansson, en av mina/våra STAC Elitfondklienter och redan duktig handbollsspelare i Kungliga Flottans IF, kör individuellt anpassad uppbyggnadsträning på STAC. Målet är högt satt och hon har hittills visat prov på en vilja att genomföra en betydligt hårdare, mer grenspecifik satsning än vad som är vanligt...

Jennie vill bli starkare, explosivare, hoppa högre, kasta hårdare och springa fortare. För att fixa allt detta behöver man en långsiktig plan som bygger på vart man befinner sig just nu,. vad man måste bygga, hur mycket och i vilken ordning. Detta kallas för en periodiseringsplan och är något vi är experter på på STAC.

Hon är just nu mitt inne i "sin" andra fas, en kombinerad hypertrofi- och maxstyrkefas, s.k. funktionell hypertrofi. Men det är inte utan uthållighets- och mobilitetsträning om  ni trodde det. Hon kompletterar,
 • två ruggiga styrketräningsprogram (må,ti, to,fr)
 • med ett mobilitetsprogram (sö)
 • och ett högintensivt intervalllöpningsprogram (ti,sö)
 • och slutligen ett stretchprogram (må,to,fr).
 • Således 10 pass/vecka fördelade på 5 dagar och bara onsdag och lördag som vilodagar.
Nedan får ni lite bilder från dagens rysarpass som tog exakt 75 minuter. Hela passet utförs i 4 st superset om två övningar i varje superset, som utförs direkt efter varandra, innan man får vila maximalt 90-120 sekunder.

Träningsvariablerna i den aktuella 4 veckorsfasen är ungefär 4-5 set, 6-12 rep, 1020 tempo, intensitet - 0 rep. Det betyder att man tar mellan 3-4 sekunder på sig per repetition, kör lite snabbare i den koncentriska fasen av rörelsen än den excentriska och har så mycket vikt/belastning att man inte skall orka ett rep till när man gjort det antal man bestämt. Puuhh!

Blev lite problem med bilderna, men de kommer...

Upplagd av admin kl. 1:54  1 Kommentarer
Etiketter:Klienter 
 
STAC Bloggen

 2010 (57)
   april (2)   
   maj (6)   
   juni (5)   
   juli (10)   
   augusti (6)   
   september (4)   
   oktober (8)   
   november (8)   
   december (8)   
 2011 (72)
   januari (3)   
   februari (10)   
   mars (3)   
   april (7)   
   maj (5)   
   juni (6)   
   juli (8)   
   augusti (8)   
   september (9)   
   oktober (4)   
   november (6)   
   december (3)   
 2012 (39)
   januari (7)   
   februari (6)   
   mars (6)   
   april (4)   
   maj (3)   
   juni (4)   
   augusti (1)   
   september (2)   
   oktober (1)   
   november (2)   
   december (3)   
 2013 (5)
   januari (1)   
   februari (1)   
   mars (2)   
   december (1)   
 2014 (2)
   januari (1)   
   mars (1)   

Ämnen

STAC Invigning

Brottning

Uppbyggnadsträning

Ishockey

STAC Lab

Referenser

Våra klienter

Hockey

STAC Hockeytest

STAC i media

Erbjudanden

Funktionell träning

Klienter

STAC Fystest Fotboll

STAC Elitfond

Nyheter på STAC

STAC Fystester

Utbildningar och kurser

STAC Elittränarutbildning

STAC Fystest Ishockey

Brottarläger på STAC

STAC