STAC Bloggen

Bloggen om våra elitidrottare.  

På STAC Bloggen släpper vi återkommande nyheter med lite mera bakgrund kring de prestationer och de resultat våra elitidrottare gör varje vecka i ett oändligt antal olika idrotter. Framför allt refererar vi kring de som är s.k. STAC Elitfondare, deras träningsinsatser, uppoffringar och inte minst resultat och karriärer!


DEN 26 AUGUSTI 2010


Kim Sunna (Kiruna AIF Hockey) gästade STAC och gjorde sina grenspecifika tester efter sommarens konverteringsträning till power m.m.! Kim har bara varit undertecknads adept sedan maj 2010.
 
 
  • Tiden för 30 meter sprint sänktes med 16/100 till 4.19 sek på 30 meter sprint sedan 2010-05-21!
  • Effektutvecklingen vid en benböj med tilläggsbelastning hade ökat från 24 watt per kilo kroppsvikt till 25 W/Kg, sedan 2010-05-21!
Kim har redan en mycket bättre hockeykropp totalt sett, hans testvärden är således att beteckna som bra gränsande till riktigt bra, men det finns en hel del kvar att optimera. Hem åkte Kim således med en del bakläxa men mestadels ett stort grattis för en extremt bra utförd och genomliden sommarträning enl. de riktlinjer vi lade upp i maj/juni.
Tänk på att han gjort extrema förbättringar på bara 2½-3 månader. Inte konstigt att spelarna i Kiruna AIF pratar om Kim som speedkulan, vänta bara serien har inte börjat än! Det blir inte div. 1 så värst länge för den pojken ;-)! Den som är beredd att lägga manken till får också skörda...

Upplagd av admin kl. 14:21  2 Kommentarer
Etiketter:STAC Hockeytest

DEN 23 AUGUSTI 2010


Den 6 september är det VM-brottning för Jimmy Lidberg (96kg klassen Grekisk-Romersk) i Moskva! Vi är övertygade att Jimmy kommer att övertyga. Kom dock ihåg att konkurrensen inom 96-kg klassen är mördande 14-16 brottare har kapacitet att vinna. En enda dålig match och du är ute, tufft, stentufft, kommer det att bli! Vi lyckönskar Jimmy inför ännu en milstolpe mot det stora målet sommaren 2012. Under senhösten kommer ni kanske att träna bredvid denna grymma atlet på STAC när han kör något av sina uppbyggnadsläger.   


Upplagd av admin kl. 22:52  2 Kommentarer
Etiketter:Brottning, Våra klienter

DEN 15 AUGUSTI 2010


STAC Elitfond-sponsrade Viktor Elvung-Nilsson -94 FIF Gnistan blev 3:a på USM på 200 m i helgen på tiden 23.17. Vi gratulerar Viktor till den magnifika  framgången, trots att det inte blev något personligt rekord eller seger, vilket alltid är målet när man kör s.k. "kvalitetslopp". 

När vi får tag i Viktor på telefon låter det bara "Härligt, underbart, första medaljen i SM-sammanhang, oj, oj, oj. Otrolig känsla att komma upp på upploppet, ligga 5:a, inte vara nöjd och trycka sig förbi en efter en och nästan knipa silvret vid målgången!"

 "Viktor som bara är i början av sin viktiga uppbyggnadsträning som sprinter och saknar mycket av den grundträning, stabilitet, balans, tvärsnittsarea och maxstyrka som de närmaste 4 åren kommer att ge vansinnigt mycket bättre starter och accelerationer de första 50 meterna, presterar redan på en otroligt hög nivå och har en ljuvlig löpteknik och speedförmåga när han väl är igång", säger Joakim Dettner på STAC som fungerar som Viktors styrke- och powercoach sedan några månader tillbaka.

"Tillsammans med Viktors grenspecifika tränare Robert Mathisson från Kallinge (se bild ovan), Viktors lärare på FIG i Växjö och Viktor själv, kommer vi att sakta men säkert ge Viktor chansen att utvecklas så långt han vill och han talang för. Och hans talang och mentala kapacitet är stor mycket stor"
, tillägger Joakim Dettner som även tränar andra svenska sprinters och andra friidrottare på nationell nivå.


Upplagd av admin kl. 18:31  0 Kommentarer
Etiketter:Våra klienter

DEN 14 AUGUSTI 2010


I helgen var laget nere i Kallinge (skall vara Ronneby) på Scandinavian Top Athletic Center STAC för två dagars testningar och för att lära sig mer om hur man ska träna/äta/tänka som hockeyspelare och elitidrottare.

- Det var genomgående mycket bra och vi fick mycket välbehövlig information om våra starka och svaga sidor. Det är även nyttigt att få oberoendes objektiva bild av verkligheten, säger Mörk. Laget är genomgående väl tränade men det finns också en hel del brister som vi nu ska åtgärda under försäsongen.

Spelarna var även de mycket positiva till besöket på STAC och ställde mycket frågor till den kunniga personalen.

- Det var riktigt intressant, tyckte Nicklas Ahlqvist som var en av de i GSK som stod för de riktigt imponerande resultaten.

Texten är hämtad från Gislaved SK hemsida http://www.gsk-hockey.com/default.asp

Upplagd av admin kl. 16:12  2 Kommentarer
Etiketter:Referenser

DEN 8 AUGUSTI 2010


Efter två intensiva dagar med flexibilitets-, stabilitets-, styrke-, power- och poweruthållighetstester på STAC, åkte Gislaved SK hem på lördagskvällen med en helt ny erfarenhet. Nu har dom svart på vitt gällande relevanta testvärden både som grupp och individuellt.
Uppe på detta har dom dessutom färska övningar och instruktioner om hur man skall åtgärda det som läcker, saknas eller inte är i nivå med vad som krävs om man skall klättra i seriesystemen.

 
Gislaved SK med hela sin relativt unga trupp där alla befinner sig mellan 19-24 år, hade ändå ett testsnitt aningen över det förväntade! Sannolikt får vi se lite av Dan Mörk-effekten redan i vinter! Eller som han skrev på väggen i STAC lab "Tillsammans bygger vi inifrån!"


Dan Mörk huvudtränare i Gislaved SK 2010-2011 är detsamma som 206 cm beslutsamhet att föra Gislaved mot nya högre mål. I Danne har Gislaved SK  inte bara en funktionellt påläst coach, utan en reell chans att bygga brett, djupt, långsiktigt och professionellt. Sannolikt får vi se tendenser redan i vinter, för undan kommer det att gå!


Powerutveckling i rotation a la Carl Ericsson-Waldeborn imponerade inte så mycket (9.67m) det gjorde dock hans 30m sprinttid (4.19sek)! Ännu värre var backen Tim Lundin med sina 3.98 sek!!! Bäst i Rotationskast var Anton Edlund med 12.75 meter, -träna mera rotation Calle!


Enbenslängdhopp relevanta för ishockey gjörs med tvärställd fot! STAC fystester är allt det som "trötta  Fysprofilen" inte är, nämligen grenspecifikt anpassad för den idrott man skall testa! Dips, chins och brutalbänk är riktigt bra tester för gymnaster, klättrare och skidlöpare, inte hockeyspelare... Sverige måste ta tag i en hel del om vi vill få fram elitidrottare som både presterar och HÅLLER i framtiden. Inom kort kommer jag att presentera en föreläsning som adresserar just detta!


I ishockey avgör din maxstyrka i grenspecifika positioner vilken power du kan träna dig till och utveckla i liknande spelsituationer. Utfallsteg med stången i frontposition är mer relevant än i backsquatposition (som dock också är en relevant testövning) eftersom den medför en något mer upprätad överkropp och en något annorlunda biomotorisk rekrytering! Dvs. aningen mer adekvat kroppsposition för hockey och ger dessutom utrymme för bättre split vision, dvs. upp med blicken och garden!


Vi testar även benböj med stången på framsidan, dvs. "front squat". Även den en övning som tar in fler viktiga variabler i ekvationen än "back squat" när man bedömer vad som är relevant ben-höft-bålstyrka och därmed tränar sina  powergeneratorer för ishockey. Notera att även vanlig benböj med fri stång, dvs. med stången på skuldrorna (back squat), är en relevant tränings- och testövning för hockeyspelare, dock inte riktigt lika relevant enligt mitt sätt att se det.


DASD_10 är en av mina patenterade anaeroba testövningar för hockey. Jag testar där deras poweruthållighet, dvs. deras anaeroba prestationsförmåga. Testet är lika enkelt som genialt! Dettners Acceleration, Speed, Deacceleration 10 meters test [DASD_10] innehåller 3 st 45 sekundersintervaller av start och stopp separerade av 60 sekunders vila.
Resultatet är tre stycken värden över tillryggalagd distans per intervall, en total distans för alla byten och en grym informationsbank över hur personens laktattålighet, laktatkonvertering och prestationsförmåga under förhållanden som liknar spel på två femmor i tre byten utan avblåsningar! testförfarandet ger dessutom möjligheten att räkna med areor, mätnodslutningar och en hel del annat godis...

Avslutningsvis vill jag bara tacka Gislaved SK! Ni var en fantastisk trupp och en mycket potent och vetgirig ledarstab, ni stod för ett perfekt genomfört test! Jag kan bara buga och bocka. Ser fram emot tröjan, inbjudan till premiären i Karlskrona och det fortsatta samarbetet mot nya höjder. STAC på er!
 

Upplagd av admin kl. 18:04  4 Kommentarer
Etiketter:STAC Hockeytest

DEN 4 AUGUSTI 2010


Gislaved Sportkubb GSK (div. 1 södra ishockey) välkomnas till STAC för en två-dagars upplevelse med screening, fystester och rådgivning inför årets säsong men också en uppstart inför en mer långsiktig satsning mot en professionellt tränad trupp och spel i högre seriesystem.
STAC Hockeyfystester (funktionella sprint-, styrke- och Muscle Lab-tester för att mäta allt från effektutveckling per tidsenhet till anaerob uthållighetspower) har sedan tillkomsten för tre år sedan slagit knock på uppfattningarna om vad som är et bra fystest för hockey! 
Inte nog med att vi bara testar det som är väsentligt att testa på en hockeyspelare, vi kan dessutom ställa testvärdena i relation till vad som är bra och vad man bör uppnå, ví är dessutom specialister på att tolka datan och konstruera programdesign och periodiseringsupplägg som täpper igen luckorna och optimerar både trupp och individ. 


Upplagd av admin kl. 18:31  2 Kommentarer
Etiketter:Ishockey 
 
STAC Bloggen

 2010 (57)
   april (2)   
   maj (6)   
   juni (5)   
   juli (10)   
   augusti (6)   
   september (4)   
   oktober (8)   
   november (8)   
   december (8)   
 2011 (72)
   januari (3)   
   februari (10)   
   mars (3)   
   april (7)   
   maj (5)   
   juni (6)   
   juli (8)   
   augusti (8)   
   september (9)   
   oktober (4)   
   november (6)   
   december (3)   
 2012 (39)
   januari (7)   
   februari (6)   
   mars (6)   
   april (4)   
   maj (3)   
   juni (4)   
   augusti (1)   
   september (2)   
   oktober (1)   
   november (2)   
   december (3)   
 2013 (5)
   januari (1)   
   februari (1)   
   mars (2)   
   december (1)   
 2014 (2)
   januari (1)   
   mars (1)   

Ämnen

STAC Invigning

Brottning

Uppbyggnadsträning

Ishockey

STAC Lab

Referenser

Våra klienter

Hockey

STAC Hockeytest

STAC i media

Erbjudanden

Funktionell träning

Klienter

STAC Fystest Fotboll

STAC Elitfond

Nyheter på STAC

STAC Fystester

Utbildningar och kurser

STAC Elittränarutbildning

STAC Fystest Ishockey

Brottarläger på STAC

STAC