STAC Bloggen

Bloggen om våra elitidrottare.  

På STAC Bloggen släpper vi återkommande nyheter med lite mera bakgrund kring de prestationer och de resultat våra elitidrottare gör varje vecka i ett oändligt antal olika idrotter. Framför allt refererar vi kring de som är s.k. STAC Elitfondare, deras träningsinsatser, uppoffringar och inte minst resultat och karriärer!


DEN 27 JULI 2010


Vilken elitdag på STAC! Delar av sveriges kommande sprintelit, nuvarande brottningselit och sveriges bästa elitcoacher var på STAC bl.a. för filmningsjobb till denna hemsida.

 

 

Jimmy Lidberg chockade bl.a. testsystemet när han drog marklyft snabbare och tyngre än någon anna gjort på vare sig STAC eller annat ställe. Jag återkommer med utvärderingen av detta till efter brottnings VM i september.
Läs gärna på Jimmys egen blogg om hans beslut att lägga träningsläger och allt mer uppbyggnads- och finjusteringsträning på STAC.


Upplagd av admin kl. 20:51  2 Kommentarer
Etiketter:Våra klienter

DEN 24 JULI 2010


Det är bra med multipla kompetenser på STAC! När Jimmy Lidberg fick en lätt nackspärr efter sitt senaste tuffa brottningspass igår kväll, kunde vi fixa detta omgående (idag på förmiddagen) med avancerad manuell medicinkompetens och få Jimmy träningsbar igen.

Det var dock veckans besök av kollegor från Rygg & Ledkliniken i Trollhättan med Lars-Ove Hedin i spetsen som justerade Jimmy´s nacke och bröstrygg. Vilken tur att man har så kompetenta kollegor, som dessutom besöker STAC och Kroppsinvest när Anna och Jag inte är på plats! Tack Oskar Berglund (vår sommarvikarierande naprapatstuderande) för att du är en sådan klocka och guidar våra besökare med upplevelser och relevanta behandlingsuppdrag när vi är på semester ;-).

Kolla även vad Jimmy skriver på sinblogg, han vann förresten Spaniens GP i brottning samtidigt som panien tog VM guld i fotboll!


Upplagd av admin kl. 14:44  2 Kommentarer
Etiketter:Brottning, Våra klienter

DEN 22 JULI 2010


"Tack Jocke! Vi har nu kört vårt första pass på STAC! Mycket bra! Min tränare fick tyvärr akut förhinder men jag kör på enligt vår uppsatta plan så det är inga problem. Min sparringpartner Jim och jag sitter nu på en uteservering i Ronneby och tar en kvällsfika. Vi syns på måndag. Hälsa familjen! Mvh  Jimmy"
Jimmy Lidberg verkar njuta av vad STAC har att erbjuda på sitt privata träningsläger inför Brottnings VM i augusti. Från och med måndag byter jag från coachning av elitseriehockeyspelare mot en världsklassbrottare, känns som en ganska ok utmaning tycker jag. 


Upplagd av admin kl. 21:46  2 Kommentarer
Etiketter:Brottning, Våra klienter

DEN 21 JULI 2010


Hasse fortsätter imponera! Körde 3½ varv av speed endurance/agility i Dettners Dubbla T-sprintbana i morse kl. 08.00-09.00 utanför Fjällräven Center.

Asfaltsunderlag, aningen motlut, strålande solsken och en taggad Hasse Jonsson. Det hela drog igång med ett maxtest, dvs. 100% hela banan, för att kunna räkna ut vilken tid som motsvarar 90%. Hasse hade 19.91, vilket betyder att han inte får överstiga 21.901 sekunder om han skall hålla en medelintensitet över 90 % av max.
Han fixade 3 hela omgångar med 6 repetitioner/varv i varje omgång med 45 sekunders vila mellan varven. Hasse snittade på 20.6 sek på sina samtliga varv under de tre omgångarna vilket betyder att han i genomsnitt låg på en nivå av 94.1% av sin maxkapacitet. Fjärde och sista omgången bestod av tre varv med bara 30 sekunders vila. Efter detta var benen ganska slut och vi avslutade med nedvarvning, lätt stretch och nedre magmuskelstyrketräning.

Efter passet med Hasse körde jag vidare själv på MODOs gym, där kikade jag lite på tvillingarna Sedin som körde en hel del benövningar. Jag såg dem träna redan förra och förrförra året. Det är sällan jag blir imponerad av träningsprogram, men det dessa två herrar körde var helt i min smak. Tunga front squat med bra teknik, mängder av enbensövningar med en tanke bakom(stabilitet och balans i kombination med maxstyrka), tuffa bålstabilitetsövningar med relativt stor extra vikt m.m. Jag är inte förvånad ett dugg över dessa grabbars, framgångar, en arbetsseger kombinerad med talang och ruggig envishet... Grattis till utmärkelsen och era korrekt utförda höga bench step-ups med 60 kg på stången. Bara att haka på för er andra här hemma i Elitserien.

Upplagd av admin kl. 13:14  2 Kommentarer
Etiketter:Hockey

DEN 18 JULI 2010


Dagens coachning med Hasse Jonsson handlade uteslutande om grenspecifik snabbstyrka i Fjällräven Centers trapphus, i MODO Hockeys Gym och på asfaltplanen utanför arenan. En grym dag på jobbet alltså. 
 
  1. Uppvärmning 15 minuter med gång, jogg, dynamisk stretch, kroppsviktsbenböjningar och trappgång.
  2. 4 omgångar- Enbens upprepade trapphopp (3 trappsteg i taget på ett ben, från båda hållen, dvs. en omgång med både inner- och ytterskär med båda benen)
  3. 3 omgångar- 4-6 st upprepade boxhopp med mkt hög avslutsbox (sista boxen är 100 cm). Observera att man monterar upp sig efter hand till allt högre sistabox, de första två boxarna är bara till för att ladda muskulaturen i den excentriska fasen.
  4. 4 omgångar DL-sprint- Både höger- och vänstervarianten direkt efter varandra (5 m upp och ner 3 ggr, dvs. tvära vändningar, sedan 10 m åt vä eller hö, sedan en tvär kurva och accelerera tillbaka in i mål. Skall helst klaras väl under 10 sek.
  5. 1 omgång- 8-10 x 5 meter, 4-6 x 10 m, 2-4 x 20 m, 1-2 x 30 m.
Hasse har gjort ett strålande jobb hittills! Han har ökat sin maxstyrka, uppgraderat sin explosivitet, konverterat till stora snabbstyrkeökningar och kapat tiondelar på sina korta sprinttider (5-30 m), inte hundradelar! Jag bockar och bugar. Att han dessutom förbättrat sin flexibilitet (till den nivå som behövs för hockeyuppbyggnadsträning och hockeyspel) och helt säkrat sina tidigare skadedrabbade områden, är en grym bonus som kommer med hårt och envist arbete.

Nu tar jag ledigt några dagar och Hasse får gnugga på själv. Onsdag, torsdag och söndag är jag igång och coachar igen, då får ni rapporter från flera häftiga pass bl.a. maxstyrka, DDT-sprint och mera snabbstyrkepass. Kanske får vi sällskap av fler proffs, någon har redan hört sig för...


Upplagd av admin kl. 20:00  3 Kommentarer
Etiketter:Hockey

DEN 16 JULI 2010


Körde dubbla Hockey 5:an med Hasse Jonsson MODO Hockey i Gullvik alldeles utanför Örnsköldsvik idag på morgonen. Jag måste säga att jag blev imponerad av Hasses intervalluthållighet!
Vi körde 2 x 30 minuter där vi blandade trixiga terrängstigar med branta steniga uppförslöpor och mjuka sandstrandsliknande uppförslöpor enligt träningsvariablerna:

1-3(24-30 min med 30+30+30 steg @ 80, 90, 100 % av max hastighet, med 10 sek gång mellan 30 stegslöpningarna och sedan 90-120 sekunder @ 40-60 % av max hastighet till nästa intervallkluster av 30-stegare) vila 12-14 minuter mellan perioderna. 

Obs! Hasse fick idag klart för sig att det finns många olika sätt att springa en Hockey 5:a. Själv ger jag Hasse en 5:a för hans jobb hittills. Han ligger mkt bra till i vår träningsperiodisering. På söndag blir det dubbla pass med boxhopp och sprintstege resp enbenshopp och DL-sprintar utanför Fjällräven Center.

Rapport kommer, kanske också bilder. Idag var det nämligen ont om fotografer i skogarna kring gullvik, min fru Anna som är inföding från Ö-vik har nämligen tagit RIKTIG semester och stannade i sängen denna fredagmorgon ;-)! Att dra en stenhård dubbel Hockey 5:a är semester för mig, känslan efteråt är uppåtchack av rang!

Upplagd av admin kl. 11:35  0 Kommentarer
Etiketter:Hockey

DEN 15 JULI 2010


Häng med på en 10 dagars träningsupplevelse där jag coachar en elitidrottare genom en rad olika träningspass. Min adept, en icke helt okänd elitseriespelare i ishockey, befinner sig just nu i sin mest intressanta del av sin uppbyggnadsperiod. De 6-8 veckor där vi konverterar styrka, stabilitet och balans till power, snabbhetssmidighet och grenspecifik uthållighet!


Ovan ser ni en bild från Ronneby Brunnspark där jag förra veckan körde ganska hårt med mina lokala hockeyadepter från Blekinge. Det kommer att bli aningen tuffare för min klient i Ö-vik. Imorgon bär det av på tidiga förmiddagen i något som jag kallar för Hockey 5:an. På återhörande under denna elitblogg alltså!

Upplagd av admin kl. 18:09  0 Kommentarer
Etiketter:Hockey

DEN 9 JULI 2010


Sprintstegar, E-koncentriska hoppövningar, Hockeybyten, Hockey 5:an, Bandyintervaller och agilitysprintar avlöser varanda när vi trimmar våra hockey- och bandyadepter på STAC. Det mesta sker utomhus i den fantastiska Brunnsparken och lika underbara spåren i Brunnsskogen.


Upplagd av admin kl. 7:42  2 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey

DEN 4 JULI 2010


Lite jobb en söndag blir det ibland, för just denna vecka skall Hockey 5:an introduceras för de flesta av mina professionella hockeyadepter!
En av dem, skall dessutom få en lämplig duvning med undertecknad som "medlöpare" i Brunnsskogen framåt seneftermiddagen. Hockey 5:an är ett specialdsignat pass med grenspecifik uthållighetsträning (anaerob huvudinriktning och en aerob komponent) i 5-10 km. Jag blandar högintensiva trippel-intervaller (70-100 % av max hastighet, HIIT/anaerob process) med lågintensiva förflyttningar (aktiv vila/aerob process) och för ishockey relevanta "viloperioder" (60-180 sek i 40-60 % av maxtempo) i en terrängbana och/eller obanad terräng.
Innan denna övning drar igång har jag oftast kört en kvarts dosering/volym av korta sprintar/accelerationer i olika bankombinationer och/eller svaga uppförslut med min adepter. Som ni förstår är det inte så stor mening att göra detta efter Hockey 5:an. 


Upplagd av admin kl. 14:50  0 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey

DEN 1 JULI 2010


"Hejsan
Jag tyckte att Stac var jättebra att träna på och att få träna med dig.
Jag gillade att träna på Stac, för jag får starkare och bättre muskler.
Tränings passen var jätte roliga och hårda, men det var det värt om man vill komma långt inom sin sport.
Träningen var kanon för att få nya tips om man vill börja träna själv på gym mm. Då har man använing av de jätte bra övningarna som du gav oss.
Jag hoppas att vi kommer att ses och får träna hos dig igen! :)" 
 
MVH: Alexander Danielsson
        KRIF HOCKEY team 96

En av flera nöjda 14-åriga deltagare i STAC´s satsning på riktig uppbyggnadsträning för hockey, både generellt och individuellt anpassad. En blandning mellan lek, struktur och allvar.


Upplagd av admin kl. 14:11  0 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey 
 
STAC Bloggen

 2010 (57)
   april (2)   
   maj (6)   
   juni (5)   
   juli (10)   
   augusti (6)   
   september (4)   
   oktober (8)   
   november (8)   
   december (8)   
 2011 (72)
   januari (3)   
   februari (10)   
   mars (3)   
   april (7)   
   maj (5)   
   juni (6)   
   juli (8)   
   augusti (8)   
   september (9)   
   oktober (4)   
   november (6)   
   december (3)   
 2012 (39)
   januari (7)   
   februari (6)   
   mars (6)   
   april (4)   
   maj (3)   
   juni (4)   
   augusti (1)   
   september (2)   
   oktober (1)   
   november (2)   
   december (3)   
 2013 (5)
   januari (1)   
   februari (1)   
   mars (2)   
   december (1)   
 2014 (2)
   januari (1)   
   mars (1)   

Ämnen

STAC Invigning

Brottning

Uppbyggnadsträning

Ishockey

STAC Lab

Referenser

Våra klienter

Hockey

STAC Hockeytest

STAC i media

Erbjudanden

Funktionell träning

Klienter

STAC Fystest Fotboll

STAC Elitfond

Nyheter på STAC

STAC Fystester

Utbildningar och kurser

STAC Elittränarutbildning

STAC Fystest Ishockey

Brottarläger på STAC

STAC