STAC Bloggen

Bloggen om våra elitidrottare.  

På STAC Bloggen släpper vi återkommande nyheter med lite mera bakgrund kring de prestationer och de resultat våra elitidrottare gör varje vecka i ett oändligt antal olika idrotter. Framför allt refererar vi kring de som är s.k. STAC Elitfondare, deras träningsinsatser, uppoffringar och inte minst resultat och karriärer!


DEN 9 JULI 2010


Sprintstegar, E-koncentriska hoppövningar, Hockeybyten, Hockey 5:an, Bandyintervaller och agilitysprintar avlöser varanda när vi trimmar våra hockey- och bandyadepter på STAC. Det mesta sker utomhus i den fantastiska Brunnsparken och lika underbara spåren i Brunnsskogen.


Upplagd av admin kl. 7:42  2 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey

DEN 4 JULI 2010


Lite jobb en söndag blir det ibland, för just denna vecka skall Hockey 5:an introduceras för de flesta av mina professionella hockeyadepter!
En av dem, skall dessutom få en lämplig duvning med undertecknad som "medlöpare" i Brunnsskogen framåt seneftermiddagen. Hockey 5:an är ett specialdsignat pass med grenspecifik uthållighetsträning (anaerob huvudinriktning och en aerob komponent) i 5-10 km. Jag blandar högintensiva trippel-intervaller (70-100 % av max hastighet, HIIT/anaerob process) med lågintensiva förflyttningar (aktiv vila/aerob process) och för ishockey relevanta "viloperioder" (60-180 sek i 40-60 % av maxtempo) i en terrängbana och/eller obanad terräng.
Innan denna övning drar igång har jag oftast kört en kvarts dosering/volym av korta sprintar/accelerationer i olika bankombinationer och/eller svaga uppförslut med min adepter. Som ni förstår är det inte så stor mening att göra detta efter Hockey 5:an. 


Upplagd av admin kl. 14:50  0 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey

DEN 1 JULI 2010


"Hejsan
Jag tyckte att Stac var jättebra att träna på och att få träna med dig.
Jag gillade att träna på Stac, för jag får starkare och bättre muskler.
Tränings passen var jätte roliga och hårda, men det var det värt om man vill komma långt inom sin sport.
Träningen var kanon för att få nya tips om man vill börja träna själv på gym mm. Då har man använing av de jätte bra övningarna som du gav oss.
Jag hoppas att vi kommer att ses och får träna hos dig igen! :)" 
 
MVH: Alexander Danielsson
        KRIF HOCKEY team 96

En av flera nöjda 14-åriga deltagare i STAC´s satsning på riktig uppbyggnadsträning för hockey, både generellt och individuellt anpassad. En blandning mellan lek, struktur och allvar.


Upplagd av admin kl. 14:11  0 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey

DEN 22 MAJ 2010


Kim Sunna skall tillbaka till elitserien i ishockey. Beslutet är taget, motivationen är 100 % och en storrenovering, uppbyggnad och optimering av både kropp, kost och livsstilsval är påbörjad. Efter helgens tvådagarsscreening, behandling, programdesign och programinstruktion, var Kim ganska mör men också riktigt sugen på sin första s k "riktiga sommarträning", dvs inte som alla andra.

"Jag är otroligt laddad, en sådan här screening har jag aldrig varit i närheten av tidigare under min karriär. Saker som jag behandlats för återkommande genom åren och inte fått bukt med, identifierade Joakim direkt och berättade dessutom orsakskomplexen bokom dessa långdragna besvär, utan att veta om vad jag hade besvär med. Det initiala programupplägg jag nu fått känns extremt anpassat till mig och min fysik i dagsläget, jag kan knappt vänta till nästa programuppdatering. Bara hem till "Gruvan" och köra!"

Några av Kims styrkevärden var redan grymt bra och färdiga för att påbörja konverteringen till max-, explosiv- och snabbstyrka. T ex gjorde han en 7:a på 140 kg (parallella lår med golvet) som sista benövning i mitt testbatteri för hockeyspelare, vilket är ruggigt bra!

Kim har en grym potential och har senaste säsongen inte ens haft chans att prestera i närheten av vad hans kropp skulle kunna i form av explosivitet, snabbhet och styrka i tre plan. Nu bygger vi, steg för steg, snart ser ni åter Mr Sunna i TV-sändningar.


Upplagd av admin kl. 13:23  0 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey

DEN 8 MAJ 2010


Snälla träna tvärsnitt nu om ni vill bli snabbare till hösten! Om det är mer än 3 månader kvar till man går på is finns det ingen större anledning för någon ishockeyspelare att lägga speciellt mycket tid eller volym på snabbhetsstyrka, e-koncentriska hopp och sprint.
Nu skall/bör man ha stort fokus på de predisponerande faktorer som är nödvändiga för att senare kunna konvertera till grenspesifik power och speed, nämligen:

  • Muskelvolym/tvärsnittsarea, även kallad tvärsnittsträning (ofta enligt träningsvariablerna 3-5 set, 6-12 rep, >4 sek tempo, -0 rep intensitet, 2-3 min vila) och
  • maxstyrketräning (4-6 set, 2-6 rep, max hastighet (ser dock rel långsamt ut), -1 rep intensitet, 4-7 min vila.
Vilket upplägg just du behöver beror på hur stora och starka motorer (de muskler som ingår i din grenspecifika förflyttning) du redan ligger inne med eller vad du utvecklar i effekt (vi effekttestar med Muscle Lab 4010). För de adepter som jag kört med i minst två år, räcker det oftast med 3-4 veckor av "tvärsnittsträning" eller "funktionell hypertrofiträning" för att sedan allt mer fokusera på powerträning (dvs max-, explosiv- och snabbstyrka). 

Det händer grejor när man gör rätt från början och följer en plan grundad på en professionell screening och grenspecifika tester! Eller vad säger ni om en av mina adepter som nyligen gjorde 3.98 sek på 30 meter sprint och en vertikal hoppförmåga på 63 cm vid sitt hockeylags fystester nyligen. En förbättring med 33 hundradelar resp 11 cm, på en enda uppbyggnadssommar med undertecknad som coach!Upplagd av admin kl. 20:28  0 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey 
 
STAC Bloggen

 2010 (57)
   april (2)   
   maj (6)   
   juni (5)   
   juli (10)   
   augusti (6)   
   september (4)   
   oktober (8)   
   november (8)   
   december (8)   
 2011 (72)
   januari (3)   
   februari (10)   
   mars (3)   
   april (7)   
   maj (5)   
   juni (6)   
   juli (8)   
   augusti (8)   
   september (9)   
   oktober (4)   
   november (6)   
   december (3)   
 2012 (39)
   januari (7)   
   februari (6)   
   mars (6)   
   april (4)   
   maj (3)   
   juni (4)   
   augusti (1)   
   september (2)   
   oktober (1)   
   november (2)   
   december (3)   
 2013 (5)
   januari (1)   
   februari (1)   
   mars (2)   
   december (1)   
 2014 (2)
   januari (1)   
   mars (1)   

Ämnen

STAC Invigning

Brottning

Uppbyggnadsträning

Ishockey

STAC Lab

Referenser

Våra klienter

Hockey

STAC Hockeytest

STAC i media

Erbjudanden

Funktionell träning

Klienter

STAC Fystest Fotboll

STAC Elitfond

Nyheter på STAC

STAC Fystester

Utbildningar och kurser

STAC Elittränarutbildning

STAC Fystest Ishockey

Brottarläger på STAC

STAC