STAC Bloggen

Bloggen om våra elitidrottare.  

På STAC Bloggen släpper vi återkommande nyheter med lite mera bakgrund kring de prestationer och de resultat våra elitidrottare gör varje vecka i ett oändligt antal olika idrotter. Framför allt refererar vi kring de som är s.k. STAC Elitfondare, deras träningsinsatser, uppoffringar och inte minst resultat och karriärer!


DEN 26 AUGUSTI 2010


Kim Sunna (Kiruna AIF Hockey) gästade STAC och gjorde sina grenspecifika tester efter sommarens konverteringsträning till power m.m.! Kim har bara varit undertecknads adept sedan maj 2010.
 
 
  • Tiden för 30 meter sprint sänktes med 16/100 till 4.19 sek på 30 meter sprint sedan 2010-05-21!
  • Effektutvecklingen vid en benböj med tilläggsbelastning hade ökat från 24 watt per kilo kroppsvikt till 25 W/Kg, sedan 2010-05-21!
Kim har redan en mycket bättre hockeykropp totalt sett, hans testvärden är således att beteckna som bra gränsande till riktigt bra, men det finns en hel del kvar att optimera. Hem åkte Kim således med en del bakläxa men mestadels ett stort grattis för en extremt bra utförd och genomliden sommarträning enl. de riktlinjer vi lade upp i maj/juni.
Tänk på att han gjort extrema förbättringar på bara 2½-3 månader. Inte konstigt att spelarna i Kiruna AIF pratar om Kim som speedkulan, vänta bara serien har inte börjat än! Det blir inte div. 1 så värst länge för den pojken ;-)! Den som är beredd att lägga manken till får också skörda...

Upplagd av admin kl. 14:21  2 Kommentarer
Etiketter:STAC Hockeytest

DEN 8 AUGUSTI 2010


Efter två intensiva dagar med flexibilitets-, stabilitets-, styrke-, power- och poweruthållighetstester på STAC, åkte Gislaved SK hem på lördagskvällen med en helt ny erfarenhet. Nu har dom svart på vitt gällande relevanta testvärden både som grupp och individuellt.
Uppe på detta har dom dessutom färska övningar och instruktioner om hur man skall åtgärda det som läcker, saknas eller inte är i nivå med vad som krävs om man skall klättra i seriesystemen.

 
Gislaved SK med hela sin relativt unga trupp där alla befinner sig mellan 19-24 år, hade ändå ett testsnitt aningen över det förväntade! Sannolikt får vi se lite av Dan Mörk-effekten redan i vinter! Eller som han skrev på väggen i STAC lab "Tillsammans bygger vi inifrån!"


Dan Mörk huvudtränare i Gislaved SK 2010-2011 är detsamma som 206 cm beslutsamhet att föra Gislaved mot nya högre mål. I Danne har Gislaved SK  inte bara en funktionellt påläst coach, utan en reell chans att bygga brett, djupt, långsiktigt och professionellt. Sannolikt får vi se tendenser redan i vinter, för undan kommer det att gå!


Powerutveckling i rotation a la Carl Ericsson-Waldeborn imponerade inte så mycket (9.67m) det gjorde dock hans 30m sprinttid (4.19sek)! Ännu värre var backen Tim Lundin med sina 3.98 sek!!! Bäst i Rotationskast var Anton Edlund med 12.75 meter, -träna mera rotation Calle!


Enbenslängdhopp relevanta för ishockey gjörs med tvärställd fot! STAC fystester är allt det som "trötta  Fysprofilen" inte är, nämligen grenspecifikt anpassad för den idrott man skall testa! Dips, chins och brutalbänk är riktigt bra tester för gymnaster, klättrare och skidlöpare, inte hockeyspelare... Sverige måste ta tag i en hel del om vi vill få fram elitidrottare som både presterar och HÅLLER i framtiden. Inom kort kommer jag att presentera en föreläsning som adresserar just detta!


I ishockey avgör din maxstyrka i grenspecifika positioner vilken power du kan träna dig till och utveckla i liknande spelsituationer. Utfallsteg med stången i frontposition är mer relevant än i backsquatposition (som dock också är en relevant testövning) eftersom den medför en något mer upprätad överkropp och en något annorlunda biomotorisk rekrytering! Dvs. aningen mer adekvat kroppsposition för hockey och ger dessutom utrymme för bättre split vision, dvs. upp med blicken och garden!


Vi testar även benböj med stången på framsidan, dvs. "front squat". Även den en övning som tar in fler viktiga variabler i ekvationen än "back squat" när man bedömer vad som är relevant ben-höft-bålstyrka och därmed tränar sina  powergeneratorer för ishockey. Notera att även vanlig benböj med fri stång, dvs. med stången på skuldrorna (back squat), är en relevant tränings- och testövning för hockeyspelare, dock inte riktigt lika relevant enligt mitt sätt att se det.


DASD_10 är en av mina patenterade anaeroba testövningar för hockey. Jag testar där deras poweruthållighet, dvs. deras anaeroba prestationsförmåga. Testet är lika enkelt som genialt! Dettners Acceleration, Speed, Deacceleration 10 meters test [DASD_10] innehåller 3 st 45 sekundersintervaller av start och stopp separerade av 60 sekunders vila.
Resultatet är tre stycken värden över tillryggalagd distans per intervall, en total distans för alla byten och en grym informationsbank över hur personens laktattålighet, laktatkonvertering och prestationsförmåga under förhållanden som liknar spel på två femmor i tre byten utan avblåsningar! testförfarandet ger dessutom möjligheten att räkna med areor, mätnodslutningar och en hel del annat godis...

Avslutningsvis vill jag bara tacka Gislaved SK! Ni var en fantastisk trupp och en mycket potent och vetgirig ledarstab, ni stod för ett perfekt genomfört test! Jag kan bara buga och bocka. Ser fram emot tröjan, inbjudan till premiären i Karlskrona och det fortsatta samarbetet mot nya höjder. STAC på er!
 

Upplagd av admin kl. 18:04  4 Kommentarer
Etiketter:STAC Hockeytest 
 
STAC Bloggen

 2010 (57)
   april (2)   
   maj (6)   
   juni (5)   
   juli (10)   
   augusti (6)   
   september (4)   
   oktober (8)   
   november (8)   
   december (8)   
 2011 (72)
   januari (3)   
   februari (10)   
   mars (3)   
   april (7)   
   maj (5)   
   juni (6)   
   juli (8)   
   augusti (8)   
   september (9)   
   oktober (4)   
   november (6)   
   december (3)   
 2012 (39)
   januari (7)   
   februari (6)   
   mars (6)   
   april (4)   
   maj (3)   
   juni (4)   
   augusti (1)   
   september (2)   
   oktober (1)   
   november (2)   
   december (3)   
 2013 (5)
   januari (1)   
   februari (1)   
   mars (2)   
   december (1)   
 2014 (2)
   januari (1)   
   mars (1)   

Ämnen

STAC Invigning

Brottning

Uppbyggnadsträning

Ishockey

STAC Lab

Referenser

Våra klienter

Hockey

STAC Hockeytest

STAC i media

Erbjudanden

Funktionell träning

Klienter

STAC Fystest Fotboll

STAC Elitfond

Nyheter på STAC

STAC Fystester

Utbildningar och kurser

STAC Elittränarutbildning

STAC Fystest Ishockey

Brottarläger på STAC

STAC