STAC Bloggen

Bloggen om våra elitidrottare.  

På STAC Bloggen släpper vi återkommande nyheter med lite mera bakgrund kring de prestationer och de resultat våra elitidrottare gör varje vecka i ett oändligt antal olika idrotter. Framför allt refererar vi kring de som är s.k. STAC Elitfondare, deras träningsinsatser, uppoffringar och inte minst resultat och karriärer!


DEN 16 OKTOBER 2010


Gislaved SK snuvade åter KHK på 2 poäng och visade att fokuseringen på grenspecifik uthållighet och power bär frukt i slutet av täta matcher. "När Kristof bara blixtrar till i sudden och blåser förbi stillastående, flåsande KHK-backar, står man bara med ett leende från öra till öra. Vi var starka igår, både i ande och kropp, härligt!" Citatet kommer från Dan Mörk huvudtränaren i GSK när vi avhandlar gårdagens match via sms under lördagsförmiddagen.
Ingenting kommer av en tillfällighet mina vänner. Nämde Kristof gör under 1.70 sek på 10 meter och kring 4.00 sek på 30 meter sprint, han var topp tre på nästan samtliga fystester, inkl. uthållighetstestet DASD_10, vid GSK´s augustiträff på STAC. 
Ett STAC Fystest_hockey är inte bara ett ruggigt bra och relevant testpaket för hockey, det ger den enskilda spelaren liksom laget svart på vitt av vad det är man behöver fokusera på. Det är det man gör i GSK, via sin resliga tränartrojka, med Mr Mörk (206 cm) i spetsen.


Upplagd av admin kl. 13:35  1 Kommentarer
Etiketter:Ishockey

DEN 13 OKTOBER 2010


5 baljor för Kim Sunna när Kiruna IF mosade Kalix i div 1A. hela upptakten av serien har gått strålande för Kim som med sina 18 poäng på 7 matcher leder poängligan med råge. Senast igår finjusterade vi några detaljer kring Kims närings- och vätskeintag under match, därav hans kommentar om aprikoser, vatten och havssalt. Det är en hel del man skall ha pejl på om man skall coacha hela vägen till framgång. På STAC gör vi inget halvdant! Bifogar kvällen SMS från en hyfsat nöjd Kim Sunna.

"Tack ska du ha! Idag var jag riktigt jä..a bra. Avsluten vart precis som jag tänkte i huvudet och då slutar dom oftast bakom målvakten. Ingen kramp med aprikoser och havssalt, perfekt! Tackar. Kim"


Upplagd av admin kl. 23:18  3 Kommentarer
Etiketter:Ishockey

DEN 11 OKTOBER 2010


6 matcher och 12 poäng (5+7) för vår STAC Elitfond-adept Kim Sunna i Div. 1 hockeyn för Kiruna IF.
"Det känns mycket bra i kroppen, jag är precis det vi tränat för hela sommarhalvåret, snabbare, uthålligare, mer power i både över och underkropp, säger Kim"
Dröjer nog inte länge förren den pojken får röra på sig...
 


Upplagd av admin kl. 17:12  2 Kommentarer
Etiketter:Ishockey

DEN 20 SEPTEMBER 2010


Gislaved SK som är ett av de lag som använder sig av "STAC Fystest" och har anammat mycket av vårt sätt att bygga hockeykroppar, gästade Karlskrona HK i går kväll för premiären i division 1 hockeyn. Det blev seger 2-1 efter straffar.
 


Upplagd av admin kl. 9:53  2 Kommentarer
Etiketter:Ishockey

DEN 4 AUGUSTI 2010


Gislaved Sportkubb GSK (div. 1 södra ishockey) välkomnas till STAC för en två-dagars upplevelse med screening, fystester och rådgivning inför årets säsong men också en uppstart inför en mer långsiktig satsning mot en professionellt tränad trupp och spel i högre seriesystem.
STAC Hockeyfystester (funktionella sprint-, styrke- och Muscle Lab-tester för att mäta allt från effektutveckling per tidsenhet till anaerob uthållighetspower) har sedan tillkomsten för tre år sedan slagit knock på uppfattningarna om vad som är et bra fystest för hockey! 
Inte nog med att vi bara testar det som är väsentligt att testa på en hockeyspelare, vi kan dessutom ställa testvärdena i relation till vad som är bra och vad man bör uppnå, ví är dessutom specialister på att tolka datan och konstruera programdesign och periodiseringsupplägg som täpper igen luckorna och optimerar både trupp och individ. 


Upplagd av admin kl. 18:31  2 Kommentarer
Etiketter:Ishockey

DEN 9 JULI 2010


Sprintstegar, E-koncentriska hoppövningar, Hockeybyten, Hockey 5:an, Bandyintervaller och agilitysprintar avlöser varanda när vi trimmar våra hockey- och bandyadepter på STAC. Det mesta sker utomhus i den fantastiska Brunnsparken och lika underbara spåren i Brunnsskogen.


Upplagd av admin kl. 7:42  2 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey

DEN 4 JULI 2010


Lite jobb en söndag blir det ibland, för just denna vecka skall Hockey 5:an introduceras för de flesta av mina professionella hockeyadepter!
En av dem, skall dessutom få en lämplig duvning med undertecknad som "medlöpare" i Brunnsskogen framåt seneftermiddagen. Hockey 5:an är ett specialdsignat pass med grenspecifik uthållighetsträning (anaerob huvudinriktning och en aerob komponent) i 5-10 km. Jag blandar högintensiva trippel-intervaller (70-100 % av max hastighet, HIIT/anaerob process) med lågintensiva förflyttningar (aktiv vila/aerob process) och för ishockey relevanta "viloperioder" (60-180 sek i 40-60 % av maxtempo) i en terrängbana och/eller obanad terräng.
Innan denna övning drar igång har jag oftast kört en kvarts dosering/volym av korta sprintar/accelerationer i olika bankombinationer och/eller svaga uppförslut med min adepter. Som ni förstår är det inte så stor mening att göra detta efter Hockey 5:an. 


Upplagd av admin kl. 14:50  0 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey

DEN 1 JULI 2010


"Hejsan
Jag tyckte att Stac var jättebra att träna på och att få träna med dig.
Jag gillade att träna på Stac, för jag får starkare och bättre muskler.
Tränings passen var jätte roliga och hårda, men det var det värt om man vill komma långt inom sin sport.
Träningen var kanon för att få nya tips om man vill börja träna själv på gym mm. Då har man använing av de jätte bra övningarna som du gav oss.
Jag hoppas att vi kommer att ses och får träna hos dig igen! :)" 
 
MVH: Alexander Danielsson
        KRIF HOCKEY team 96

En av flera nöjda 14-åriga deltagare i STAC´s satsning på riktig uppbyggnadsträning för hockey, både generellt och individuellt anpassad. En blandning mellan lek, struktur och allvar.


Upplagd av admin kl. 14:11  0 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey

DEN 18 JUNI 2010


Kim Sunna från Kiruna (klubblös, ev. med intressant kommande hockeyadress), Johan Seydlitz från Gävle (Mörrums GOIS) och Marcus Niemi (Mörrums GOIS) satsar sort på STAC. Samtliga tre är efter 1-2 månader av träning enligt undertecknads riktlinjer rehabiliterade och grunduppbyggda från olika knäskador (2 x mediala kollateralligament, 1 x patellofemoralt syndrom). Knäskador härhörande bl a från sluttampen av seriespelet i våras.
 
Nu knackar alla tre på dörren till den roliga med intensiva konverteringsfasen av kraft till power. Via vår STAC Elitfond (subventionerat arvode mm) har vi möjliggjort för dessa herrar att helt satsa sommaren på grenspecifik uppbyggnadsträning och personlig träning med undertecknad som coach, bl a på STAC. Välkomna i gänget av elitidrottare samt korrekt designad och periodiserad träning för era drömmar och personliga mål!


Upplagd av admin kl. 22:24  3 Kommentarer
Etiketter:Ishockey

DEN 22 MAJ 2010


Kim Sunna skall tillbaka till elitserien i ishockey. Beslutet är taget, motivationen är 100 % och en storrenovering, uppbyggnad och optimering av både kropp, kost och livsstilsval är påbörjad. Efter helgens tvådagarsscreening, behandling, programdesign och programinstruktion, var Kim ganska mör men också riktigt sugen på sin första s k "riktiga sommarträning", dvs inte som alla andra.

"Jag är otroligt laddad, en sådan här screening har jag aldrig varit i närheten av tidigare under min karriär. Saker som jag behandlats för återkommande genom åren och inte fått bukt med, identifierade Joakim direkt och berättade dessutom orsakskomplexen bokom dessa långdragna besvär, utan att veta om vad jag hade besvär med. Det initiala programupplägg jag nu fått känns extremt anpassat till mig och min fysik i dagsläget, jag kan knappt vänta till nästa programuppdatering. Bara hem till "Gruvan" och köra!"

Några av Kims styrkevärden var redan grymt bra och färdiga för att påbörja konverteringen till max-, explosiv- och snabbstyrka. T ex gjorde han en 7:a på 140 kg (parallella lår med golvet) som sista benövning i mitt testbatteri för hockeyspelare, vilket är ruggigt bra!

Kim har en grym potential och har senaste säsongen inte ens haft chans att prestera i närheten av vad hans kropp skulle kunna i form av explosivitet, snabbhet och styrka i tre plan. Nu bygger vi, steg för steg, snart ser ni åter Mr Sunna i TV-sändningar.


Upplagd av admin kl. 13:23  0 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey

DEN 13 MAJ 2010


Senaste tillskottet i sommarens STAC Hockey Summer Camp är en 22 årig talangfull norrbottning, med bl.a. 9 elitseriematcher och ett junior VM brons i bagaget. Anledningen till beslutet är en stagnerande hockeyutveckling och en drivkraft att testa det bästa som finns i programdesign och träningsperiodisering för att ta ett nytt stort kliv i karriären. Vi hälsar denna kommande stjärna välkommen i gänget!


Upplagd av admin kl. 12:28  3 Kommentarer
Etiketter:Ishockey

DEN 8 MAJ 2010


Snälla träna tvärsnitt nu om ni vill bli snabbare till hösten! Om det är mer än 3 månader kvar till man går på is finns det ingen större anledning för någon ishockeyspelare att lägga speciellt mycket tid eller volym på snabbhetsstyrka, e-koncentriska hopp och sprint.
Nu skall/bör man ha stort fokus på de predisponerande faktorer som är nödvändiga för att senare kunna konvertera till grenspesifik power och speed, nämligen:

  • Muskelvolym/tvärsnittsarea, även kallad tvärsnittsträning (ofta enligt träningsvariablerna 3-5 set, 6-12 rep, >4 sek tempo, -0 rep intensitet, 2-3 min vila) och
  • maxstyrketräning (4-6 set, 2-6 rep, max hastighet (ser dock rel långsamt ut), -1 rep intensitet, 4-7 min vila.
Vilket upplägg just du behöver beror på hur stora och starka motorer (de muskler som ingår i din grenspecifika förflyttning) du redan ligger inne med eller vad du utvecklar i effekt (vi effekttestar med Muscle Lab 4010). För de adepter som jag kört med i minst två år, räcker det oftast med 3-4 veckor av "tvärsnittsträning" eller "funktionell hypertrofiträning" för att sedan allt mer fokusera på powerträning (dvs max-, explosiv- och snabbstyrka). 

Det händer grejor när man gör rätt från början och följer en plan grundad på en professionell screening och grenspecifika tester! Eller vad säger ni om en av mina adepter som nyligen gjorde 3.98 sek på 30 meter sprint och en vertikal hoppförmåga på 63 cm vid sitt hockeylags fystester nyligen. En förbättring med 33 hundradelar resp 11 cm, på en enda uppbyggnadssommar med undertecknad som coach!Upplagd av admin kl. 20:28  0 Kommentarer
Etiketter:Uppbyggnadsträning, Ishockey 
 
STAC Bloggen

 2010 (57)
   april (2)   
   maj (6)   
   juni (5)   
   juli (10)   
   augusti (6)   
   september (4)   
   oktober (8)   
   november (8)   
   december (8)   
 2011 (72)
   januari (3)   
   februari (10)   
   mars (3)   
   april (7)   
   maj (5)   
   juni (6)   
   juli (8)   
   augusti (8)   
   september (9)   
   oktober (4)   
   november (6)   
   december (3)   
 2012 (39)
   januari (7)   
   februari (6)   
   mars (6)   
   april (4)   
   maj (3)   
   juni (4)   
   augusti (1)   
   september (2)   
   oktober (1)   
   november (2)   
   december (3)   
 2013 (5)
   januari (1)   
   februari (1)   
   mars (2)   
   december (1)   
 2014 (2)
   januari (1)   
   mars (1)   

Ämnen

STAC Invigning

Brottning

Uppbyggnadsträning

Ishockey

STAC Lab

Referenser

Våra klienter

Hockey

STAC Hockeytest

STAC i media

Erbjudanden

Funktionell träning

Klienter

STAC Fystest Fotboll

STAC Elitfond

Nyheter på STAC

STAC Fystester

Utbildningar och kurser

STAC Elittränarutbildning

STAC Fystest Ishockey

Brottarläger på STAC

STAC