STAC Bloggen

Bloggen om våra elitidrottare.  

På STAC Bloggen släpper vi återkommande nyheter med lite mera bakgrund kring de prestationer och de resultat våra elitidrottare gör varje vecka i ett oändligt antal olika idrotter. Framför allt refererar vi kring de som är s.k. STAC Elitfondare, deras träningsinsatser, uppoffringar och inte minst resultat och karriärer!


DEN 21 OKTOBER 2010


Vet inte hur många gånger per vecka jag uppdaterar elitidrottares förmåga att säkra, supporta och skydda sin mittsektion, dvs. kombinationen av den intrikata kombination, både rekryterings- och koordinationsmässigt, av bäcken- och bålmuskulatur som måste fungera för att man skall kunna stabilisera, leverera eller transferera kraft mellan över och underkropp och vice versa. dvs. fixa det som ligger bakom alla annan träning och stegvisa uppbyggnad av elitidrotts- och arbetskroppar.

Senast lärde jag en till synes ruggigt bra tränad kille med förflutet i både HV 71 och Södertälje att överhuvud taget kunna stabilisera sin mittsektion. Varför det? -Jo, han hade aldrig fått reda på att bakom hans kroniska ländryggs- och beäckenbesvär, muskulära skyddspåslag/ryggvärk, svaghetskänsla i både rotation, sidoböjning, press och drag vid kampmoment samt oförmåga att konvertera sina stora starka ben till power på isen, låg en nästan obefintlig förmåga att säkra, supporta och stabilisera sitt eget bäcken som en enhet med sin egen ländryggrad. Han blev både glad och förbannad över detta faktum.

Det råder tyvärr, alltför ofta, en beklämmande okunskap hela vägen från gärdesgårdsserierna till elitserierna om både funktionen och betydelsen av en tillräckligt stabil, stark och funktionell bäcken-/bålfunktion.
Man kör ofta på i ullstrumporna med plyometriska hopp, frivändningar och en hel drös av övningar som de allra flesta inte riktigt klarar att stabilisera eller koordinera. Var för sig, implementerade på rätt individ, i rätt tid och med rätt syfte, är flertalet av de övningar man använder helt korrekta. Problemet är dock att kombinationen otillräcklig bålstabilitet, flexibilitet och teknik trasar sönder och skapar neuromuskulära skydds-, smärt- och kompensationsmönster mera än de skapar en bättre atlet.

På STAC kan man lära mera om nödvändigheten och vinsten med att bygga från grunden. Anmäl dig till "Effekt eller Defekt-föreläsningen" den 12-13 november. Ring 0457-462020.


Upplagd av admin kl. 13:59  3 Kommentarer
Etiketter:Funktionell träning 
 
STAC Bloggen

 2010 (57)
   april (2)   
   maj (6)   
   juni (5)   
   juli (10)   
   augusti (6)   
   september (4)   
   oktober (8)   
   november (8)   
   december (8)   
 2011 (72)
   januari (3)   
   februari (10)   
   mars (3)   
   april (7)   
   maj (5)   
   juni (6)   
   juli (8)   
   augusti (8)   
   september (9)   
   oktober (4)   
   november (6)   
   december (3)   
 2012 (39)
   januari (7)   
   februari (6)   
   mars (6)   
   april (4)   
   maj (3)   
   juni (4)   
   augusti (1)   
   september (2)   
   oktober (1)   
   november (2)   
   december (3)   
 2013 (5)
   januari (1)   
   februari (1)   
   mars (2)   
   december (1)   
 2014 (2)
   januari (1)   
   mars (1)   

Ämnen

STAC Invigning

Brottning

Uppbyggnadsträning

Ishockey

STAC Lab

Referenser

Våra klienter

Hockey

STAC Hockeytest

STAC i media

Erbjudanden

Funktionell träning

Klienter

STAC Fystest Fotboll

STAC Elitfond

Nyheter på STAC

STAC Fystester

Utbildningar och kurser

STAC Elittränarutbildning

STAC Fystest Ishockey

Brottarläger på STAC

STAC